Menu Zavřeno

Hurá do Walesu!

Křik vran, trsy vřesu, divoké ovce.

V měkkém mechu opřený o kámen

kdesi nad nehybným okem jezera

snažím se polapit rozpustilé paprsky slunce

probleskující mezi letícími mraky…

Hedd Wyn, slavný básník Walesu, vystihl dokonale ráz zdejší krajiny. I my jsme měli letos příležitost vychutnat si kouzelnou atmosféru waleské Snowdonie. Při turistickém výstupu průsmykem Penn-y-pass se nám naskytl dechberoucí pohled na nejvyšší horu Walesu – Snowdon – a veršům Hedd Wynna jsme museli dát za pravdu.

Na našich předchozích cestách jsme spatřili celou řadu působivých hradů, ale když jsme stanuli před majestátním hradem Conwy či Caernarfon, doslova jsme oněměli úžasem. Velkolepé hradní pevnosti budily náš úžas i představy o životě ve středověku.

Wales se stal vskutku zlatým hřebem letošního zájezdu. Ale vraťme se k počátku cesty, kdy naše kroky vedly i na další zajímavá místa. V belgickém Gentu jsme obdivovali malebné ulice, uličky a vodní kanály. Navštívili jsme i úchvatnou katedrálu Sint-Baafskathedraal, kde se nachází klenot mezi renesančními oltáři z dílny Jana van Eycka.

Následně jsme vychutnávali atmosféru rázovitého Stratfordu nad Avonou. Génius loci tohoto místa učinil své a my jsme byli doslova vtaženi do shakespearovské doby – poznali jsme ikonický kostel Holy Trinity, místo křtu, sňatku i hrobu nejslavnějšího světového dramatika Williama Shakespeara.

Liverpool nám připomněl slavnou historii skupiny Beatles. Muzeum Beatles story nás provedlo klikatou cestou úspěchů, slávy i pádu veleslavné kapely. Také návštěva fotbalového stadionu Liverpool FC byla velkým zážitkem, nejen milovníci fotbalu byli nadšeni vysokou úrovní monumentálního stadionu. Nahlédli jsme do zákulisí stavby – v šatnách hráčů nám bylo dopřáno posedět si na místech, kde sedává Salah, Gomez nebo Konaté, projít V.I.P. restauracemi, posoudit výhled na hřiště z první řady hráčů domácích a hostů, ale i z nejvyšších řad určených divákům.

Naše putování jsme zakončili celodenním pobytem v slavném univerzitním městě Oxford. Toto překrásné místo, ze kterého dýchá historie, kultivovanost a kultura, nám učarovalo. Se zatajeným dechem jsme kráčeli kolem pozoruhodné knihovny Radcliffe Camera, Sheldonian Theatru nebo kostela St. Mary the Virgin, se zájmem jsme procházeli mezi vzácnými exponáty muzea Ashmolean a Univezitního muzea.

Během pobytu na anglické i waleské půdě jsme se setkali s vřelou pohostinností a laskavostí místních obyvatel. Poznali jsme kus krásné země s její barvitou historií a kulturou a v neposlední řadě procvičili naši angličtinu. Už teď se těšíme na další cesty vedoucí k dalšímu poznávání!

Mgr. Renáta Tymrová

Mgr. Markéta Cejthamrová

Mgr. Václava Votíková