Menu Zavřeno

Geologický kurz pro žáky 1. ročníku a kvinty máme úspěšně za sebou!

V týdnu od 23. – 26. 9. 2024 probíhal geologický kurz pro studenty 5.A a 1. ročníku. V pondělní se studenti věnovali zpracování geologických témat a studium teorie. V úterý a ve čtvrtek se žáci seznamovali s geologickými lokalitami v okolí. Středeční přednáška probíhala v budově SOŠ v posluchárně pod vedením paní RNDr. K. Vočadlové, Ph.D ze Západočeské univerzity v Plzni. 

Program exkurzí: 

Úterý–24.9. 2024 

  • exkurze: Kozelka, Rabštejn nad Střelou, Žihle, Odlezelské jezero  

Na Plzni severu studenti objevovali krásy stolové hory Kozelky z trachybazaltu, třetihorní Doubravický vrch a Chlumskou horu s reliktem Jeřáb manětínský. Na žihelské pahorkatině lom fyllitické břidlice v Rabštejně nad Střelou, mohutné balvany-viklany tzv. tiské žuly severozápadně od Žihle a katastrofou vzniklé jezírko v Odlezlech, které je bohaté na pískovcové arkózy. 

 

Čtvrtek- 26. 9. 2024 

  • exkurze: Kaznějov – lom, Hromnice – Hromnické jezírko, Ovčín- radnická uhelná pánev  

Další část geologické exkurze byla věnována největšímu kaolinovému lomu ve střední Evropě u Kaznějova. Žáci si v těžbou odkrytých profilech prohlédli usazení kaolinitu, které se projevuje bílou, šedobílou až načervenalou barvou. Prostřednictvím pracovních listů se dozvěděli, jak došlo ke vzniku kaolinitu, co je to arkóza, kaolinizace a jaká další významná ložiska kaolinu v okolí Plzně se nacházejí. V Hromnicích u Červeného neboli Hromnického jezírka byla se studenty probrána historie vzniku jezírka, význam prekambrických vitriolových břidlic a výroba dýmavé kyseliny sírové. Poslední zastávka v Ovčíně u Radnic zahrnovala přednášku o významu dané lokality z hlediska vzniku uhelných slojí, těžby svrchnokarbonského černého uhlí, paleobotanického výzkumu a procesu karbonizace. 

 

 Mgr. Tereza Hradská