Menu Zavřeno

Domácí mazlíčci mají v Portugalsku obdobné potíže jako u nás

„Domácí mazlíčci mají v Portugalsku obdobné potíže jako u nás, ale přístup ke klientům je odlišný,“ říkají budoucí veterináři z Plasů

V minulých dnech se z praxe v Portugalsku vrátilo 8 budoucích veterinářů, kteří studují na Gymnáziu a SOŠ v Plasích. Během 2 týdnů, které strávili na tamních veterinárních klinikách, se starali o domácí mazlíčky, ale poznali i praxi veterinárních zákroků na větších zvířatech. Problémy majitelů zvířat se v Portugalsku od české reality moc neliší. Ale rozdíl je hlavně v přístup k zákazníkovi.

Sice začnou prázdniny, ale 8 budoucích veterinářů z Plasů ještě stále vzpomíná na praxe v Portugalsku, odkud se v minulých dnech vrátili. „Zapojit se do práce šlo hladce, pomáhali jsme s péčí o zvířecí pacienty a asistovali při drobných chirurgických výkonech. Vyzkoušeli jsme si šití ran, fixace končetin nebo aplikaci léčiva. Ale taky komunikaci se zákazníkem, kdy jsme museli používat angličtinu a tím jsme klienty trochu překvapili,“ udává jedna ze žákyň, která si v budoucnu plánuje otevřít vlastní veterinární praxi. Spolu se svými sedmi spolužáky se shoduje na tom, že v Portugalsku obecně panuje větší pohoda, která se odráží také na vzájemném vztahu veterináře a jeho zákazníků. „Je znát, že tam mají víc slunce. Všichni se usmívají, zákazníci jsou partnerem a nestalo se nám, že by došlo k nějaké vypjaté situaci. Zákazníky ani nepřekvapil, že je obsluhují čeští studenti a mluví s nimi v angličtině. Na severu Portugalska jsou totiž zvyklí na Angličany. A díky turismu i na cizince, takže nás všude přijali jako běžné zaměstnance. To si u nás moc nedovedeme představit,“shodují se účastníci stáží Erasmus+ z Plasů.

Stážistky na portugalské veterinární klinice
Stážistky na portugalské veterinární klinice
Stážistky na portugalské veterinární klinice

Dvoutýdenní praxe měli žáci využít k tomu, aby si rozšířili pracovní zkušenosti a mohli je využít ve svém budoucím povolání. „Snažíme se, aby absolventi měli co nejširší rozhled a dokázali se pohybovat v mezinárodním prostředí. Vývoj ve veterinářství jde tak rychle dopředu, že řada publikací je dostupná již pouze v angličtině, takže je v podstatě nutností, aby se dokázali tímto jazykem dorozumět i v profesní oblasti. Proto jsou pro nás projekty jako Erasmus+ hodně přínosné. Věříme, že naši veterináři budou mít v dalších letech zase příležitost vyjet za praxemi do zahraničí s podporou některého z programů Evropské komise,“ doplňuje Markéta Lorenzová, Gymnázia a SOŠ v Plasích.

O programu Erasmus+

Program Erasmus+ byl zahájen roku 2014 a je naplánován do roku 2020. Umožňuje kromě jiného získat zahraniční pracovní zkušenost žákům středních a vyšších odborných škol. Jeho hlavní výhodou je to, že naprostá většina nákladů je hrazena z prostředků EU, takže do zahraničí mohou vyjet skutečně všichni bez rozdílu. Program v ČR řídí Dům zahraniční spolupráce. Více informací na www.naerasmusplus.cz.