Menu Zavřeno

1. místo v celostátním kole SOČ patří studentovi našeho gymnázia

Student našeho gymnázia, Adam Schuppler za septimy vyhrál celostátní kolo prací SOČ s prací Oliver: open source MSLA 3D tiskárna. Vedoucím práce je Ing. Libor Jelínek, Ph. D. z Katedry kybernetiky FAV ZČU, oponentem Ing. Roman Čermák, Ph. D. z Fakulty strojní ZČU, který vyučuje na naší škole. Kolo v oboru Strojírenství, hutnictví a doprava proběhlo distanční formou a zúčastnilo se ho celkem šestnáct soutěžících. Adamovu video-obhajobu naleznete na YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=aC1ZBntQjJ0.
3D tiskem se Adam zabýval už na nižším gymnáziu, sám si postavil svou první FDM tiskárnu podle plánu z internetu. Po čase se začal zajímat o metodu stereolitografie a zjistil, že návod, jak vytvořit takovou tiskárnu svépomocí, na internetu není. Rozhodl se tedy vytvořit open source alternativu ke komerčním tiskárnám pracujícím na principu stereolitografie sám a výsledkem je plně funkční 3D tiskárna s vlastními webovými stránkami (www.oliver3d.com) a uživatelským manuálem (109 stran, plně v angličtině).
Adamova práce se směle vyrovná práci diplomové, obsahem i zpracováním. Nejenže dokázal postavit 3D tiskárnu, v podstatě v garáži rodinného domku, ale i sepsat obsáhlou práci v češtině (s radami přispěla paní profesorka češtiny Renáta Tymrová) i v angličtině (pod vedením lektora angličtiny na našem gymnáziu Dave Singeltona) a vše doprovodit obrazovou dokumentací (s pomocí pana Ivo Kornatovského). Naprosto profesionální byla i jeho prezentace, kterou mu pomohl vytvořit Ondřej Češka, a následná obhajoba práce.
Celostátním kolem Adam nekončí, postoupil do širší nominace na účast v zahraniční soutěži v USA nebo v Číně. Držíme palce!

Mgr. Lucie Bartůšková