Menu Zavřeno

Stáže Erasmus+ studentek oboru veterinářství v Portugalsko v dubnu 2023

Na stáž do severního Portugalska do regionu Minho se v dubnu 2023 vydala skupina našich osmi studentek s paní učitelkou Hroncovou. Pracovní program mobilit probíhal od 17. do 28. dubna 2023.

Praxe studentek probíhaly přímo na veterinárních klinikách, kam byly rozděleny ve dvojicích. Jednalo se o čtyři kliniky: Vetcelos Centro Veterinário, Clínica Beterinária de Famalicao, Auqmia Veterinária a Bicharada – Consultório Veterinário. Studentky měly možnost pracovat na různých úkolech v oblasti péče a ošetřování domácích zvířat. Čekalo na ně čištění zubů psů v narkóze, mytí a stříhání psů, kastrace, stříhání drápků, očkování a odčervení štěňat a mnoho dalších činností. To vše s využitím anglického jazyka. Některé věci se studentkám na klinikách zdály horší než v České republice, některé by naopak do České republiky rády zavedly v případě, že si v budoucnu otevřou svoji vlastní kliniku.

Skupinka byla během pobytu ubytována v Collector´s Home v centru města Braga. Studentky byly ubytovány po dvojicích či trojicích. Každý pokoj byl vybaven samostatným sociálním zařízením. K dispozici byla společná kuchyňka vybavená myčkou, pračkou, ledničkou a sporákem. Všem účastnicím i doprovodné osobě bylo zajištěno stravování. Za zmínku stojí večeře, na které všichne účastnice chodily do restaurace s názvem „Frigideiras do Cantinho“. Jedná se o jednu z nejstarších restauracích v Braze, která má prosklenou podlahu, pod kterou se nacházejí zbytky římského osídlení. K obědu i večeři byly k dispozici polévka, hlavní chod, nápoj, káva, a dokonce i dezert. Studentky se mohly seznámit s portugalskou kuchyní a ochutnat pokrmy z ryb či sladké pečivo.

Volný víkend zaplnily výlety, které zorganizovala podpůrná organizace Mobility Friends. V sobotu se jednalo o výlet do druhého největšího města Portugalska, a to do Porta. Skupinka si prošla známý most Ludvíka I. Dívky se dostaly do historického centra města. V neděli byl organizován výlet do místa, kde se narodil první portugalský král – do města Guimarães. Ve volném čase studentky navštěvovaly památky města Braga.

Námi realizované stáže v Portugalsku byly součástí projektu Erasmus+ číslo 2022-1-CZ01-KA121-VET-000056656. Tyto mobility a celý program Erasmus+ jsou financovány z prostředků Evropské unie. Program Erasmus+ v České republice řídí Dům zahraniční spolupráce. O veškeré nabídce mezinárodních aktivit se více dozvíte na webu www.dzs.cz.