Menu Zavřeno

Geografická expedice Napříč Švýcarskem k Mont Blancu

 Na začátku června se studenti našeho gymnázia vydali na pětidenní expedici do Švýcarska a Francie. Obdivovali krásy těchto dvou zemí.

 První zastávkou po dlouhé cestě autobusem byla čokoládovna Maison Cailler v malém městečku Broc. Nejprve se studenti dozvěděli o historii čokolády a dále následovala ochutnávka surovin a čokolády samotné. S plnými břichy se přesunuli do nedalekého města Gruyères, kde se kromě malebného zámku nachází i sýrárna. Tam si studenti pochutnali na sýrech a měli opět možnost nahlédnout do procesu výroby.
Poslední zastávkou tohoto dne bylo město Vevey. Město s úžasnou atmosférou, pláží a přístavem. V jednu chvíli si tam člověk připadal jako u moře.

 Středa patřila Ženevskému jezeru, největšímu jezeru v Alpách. Součástí byla i návštěva středověkého hradu Chateau de Chillon, který leží na skalním ostrohu na břehu jezera. Poté se studenti přesunuli do městečka Montreux, které zaujalo hlavně fanoušky legendární skupiny Queen díky muzeu této hudební skupiny. Večer se studenti  kochali krásou historického centra Ženevy. Obdivovali vodotrysk a úchvatné ručičkové hodiny vytvořené z květin.

 Poslední den expedice završili studenti odjezdem k úpatí Mont Blancu, nejvyšší hoře Evropy. Počasí jako na objednávku zaručilo překrásný výhled na samotnou dominantu Francouzsko-italských hranic. Vláčkem se dopravili k ledovcové jeskyni Mer de Glace. Sestoupali mnoho schodů dolů a pak zase nahoru, ale stálo to za to.
Závěr dne patřil městečku Chamonix, které je významné pro všechny milovníky zimních sportů. Studenti ochutnali místní speciality, nakoupili plno suvenýrů a pořídili hromadu fotek, které jim budou vždy připomínat tento skvělý zážitek, prožitý společně s Mgr. Václavem Jíchou, Mgr. Václavou Votíkovou, Mgr. Markétou Cejthamrovou a průvodkyní Soňou.

Natálie Pašková
septima