Menu Zavřeno

Z Plas až na Rujánu za poznáváním evropských dějin

I v letošním roce se studenti obchodní akademie SOŠ Plasy vydali na cestu s německými a polskými kamarády za poznáváním společné minulosti.

EJPO, Europäisches Jugendprojekt Oberpfalz, e.V., je mezinárodně uznávaným projektem, který sdružuje evropské sousedy, v tomto případě konkrétně Němce, Poláky a Čechy. Během projektového týdne studenti zmíněných zemí poznali Ravensbrück, koncentrační tábor určený především pro ženské vězenkyně, Proru na ostrově Rujána, megalomanský rekreační areál pro nacistické dělníky, který nebyl nikdy dokončen. Viděli i Berlín a seznámili se s historií berlínské zdi a problematikou studené války.

Projektový týden ale není jen těžká společná historie. Je to i příležitost pro setkávání mladých lidí, kteří si užívají společné aktivity a vylepšují své jazykové znalosti. Společně se tak vydali za adrenalinovým zážitkem do lanového centra na Rujáně, navštívili křídové útesy a národní park Jasmund, poznali podmořský život v Ozeaneu Stralsund, starověké památky v berlínském Pergamon muzeu a užívali si míčové hry na baltské pláži. Největší otužilci se dokonce i v Baltském moři vykoupali.

Letošní ročník byl ještě završen příjezdem patronů projektového týdne, starostů partnerských měst, paní Evou Kantor Pořádkovou za město Plasy a panem Uwem Königem za město Freihung. Oba se připojili k projektu v Berlíně a svojí přítomností jen dokreslili přátelské vztahy, které se během týdne mezi Čechy, Poláky a Němci podařilo vytvořit.

Partnerství mezi Freihungem a Plasy není pouze formální, ale je postaveno na osobních přátelstvích a společné spolupráci a můžeme předpokládat, že partnerství mezi oběma městy se bude v budoucnu rozvíjet a oběma městům přinese nové inspirace a možnosti.