Menu Zavřeno

Parlez-vous français? Studenti z Paříže v Plasích

Ve dnech 18. – 23. 3. 2024 proběhla část výměnného programu mezi naší školou a Lycée de Cachan. Tento program jsme společně nazvali Jeden rok ve dvou městech a zaměřili se na rok 1968. Události tohoto roku totiž zajímavě rezonují jak v Praze, tak v Paříži.

V pondělí 18. 3. v 5 hodin ráno dorazilo 21 francouzských studentů ve věku 15-16 let se svými učiteli do Plzně. Tam si je vyzvedli naši studenti a odvezli je do svých rodin k ubytování. Následně Pařížany uvítali v naší plaské škole, provedli je po všech učebnách, zapojili je do výuky a následně pozvali na oběd do školní jídelny. Plaské gymnázium na naše francouzské přátele mocně zapůsobilo – obdivovali nejen krásnou a účelnou výzdobu tříd, ale ocenili i stravování ve školní jídelně. Takovou možnost totiž na svém Lycée de Cachan nemají.

Úterý bylo ve znamení hlavního města. V Praze jsme všichni společně prošli Královskou cestou, navštívili Pražský hrad a vystoupali až na vrchol jižní věže Katedrály sv. Víta. Čeští studenti si také sami vyzkoušeli roli průvodců a na dalších dvanácti zastaveních podali vlastní komentář k zajímavým pamětihodnostem. Václavské náměstí pak bylo místem delšího spočinutí, neboť právě tady u sochy sv. Václava se studenti dozvěděli podrobnosti z dramatických dnů srpna 1968, nechyběla ani vzpomínka na Jana Palacha. Barevný leták s obrázky a informacemi o všech navštívených místech se stal milou památkou pro naše francouzské přátele.

Středu strávili Pařížané v Plzni. Procházka západočeskou metropolí okořeněná návštěvou Pivovarského muzea nebo obědem v restauraci U Salzmannů – to vše bylo vítaným zážitkem.

I čtvrtek prožili francouzští studenti v našem krajském městě. Tentokrát navštívili Techmania Science Center. Hravý způsob objevování nových věcí je velmi bavil, stejně jako film ve 3D. Po obědě se vydali vlakem zpět do Plas a odpolední program byl opět v režii českých rodin.

Posledním dnem výměnného programu byl pátek. A program byl opravdu nabitý – už ráno jsme si prohlédli Národní technické muzeum v Plasích, byli okouzleni expozicí Zámek Metternichů či výstavou motorek Jawa. Následovaly chvíle pro zábavu na stavebním hřišti, minigolf a společný oběd v Rytířském sále.

Znamenitou tečkou za příjemným a přínosným týdnem byla procházka v plzeňských ulicích. Festival vizuálního umění Blik blik poskytl úchvatný pohled na fasády budov ozvláštněné interaktivními světelnými exponáty nebo lasermappingem.

Přestože naši studenti nehovoří francouzsky, s francouzskými přáteli si porozuměli výborně. Společným komunikačním jazykem byla angličtina, a tu si studenti procvičili dokonale. Program spolupráce byl úspěšně odstartován a my se už teď těšíme na návštěvu našich studentů v Paříži.

 

Mgr. Šárka Nová