Menu Zavřeno

Příběhy našich sousedů

V pondělí 8.dubna zúročila děvčata z kvinty svoji půlroční práci na projektu Příběhy našich sousedů při veřejné prezentaci v Plzni v sále v ZUŠ Chválenická.

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky základních škol a gymnázií. Mají za úkol vyzpovídat pamětníka, zaznamenat jeho vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou nebo psanou reportáž či dokument.

Tým děvčat z kvinty Gymnázia a SOŠ Plasy spolupracoval s paní Helenou Kodayovou, jejíž otec byl za války letcem RAF a poté odsouzen a poslán do uranových dolů v Jáchymově. Děvčata natočila vyprávění paní Kodayové a zpracovala animovanou reportáž. Při práci na projektu studentky absolvovaly různé vzdělávací workshopy, například v animačním studiu Animania, kde jim se zpracováním reportáže pomáhali odborníci.

A co tato půlroční práce dívkám přinesla? Naučily se pracovat v týmu, rozdělovat úkoly ve skupině, ovládat profesionální nahrávací techniku, způsoby animace a nakonec i sebevědomě prezentovat výsledky svého úsilí na veřejnosti.

Za organizaci Post Bellum s děvčaty pracovala ing. Jana Trnková a za Gymnázium a SOŠ Plasy Mgr. Šárka Nová.

 

Animovaný příběh o životě p. Kodayové můžete shlédnout na:

https://www.pribehynasichsousedu.cz/plzensky-kraj/plzensky-kraj-2023-2024/