Menu Zavřeno

Lidická hrušeň poroste i v Plasích

V parku před Střední odbornou školou jsme ve středu 3. dubna 2019 sázeli štěp od památné Lidické hrušně.

Celé to začalo loni náhodným setkáním paní Aleny Staňkové s paní ředitelkou Markétou Lorenzovou, na Gymplu na cestách. Slovo dalo slovo a paní Staňková nám nabídla možnost vysadit před školou štěp lidické hrušně, která jako jediná zázrakem přežila uprostřed obce zkázu Lidic.

Samotnému sázení předcházela beseda se dvěma dětmi Lidických žen, s panem Antonínem Nešporem, synovcem lidického letce Josefa Horáka a předsedou Občanského spolku Lidice, který přijel s manželkou Pavlou Nešporovou, a s panem Miroslavem Kalibou, předsedou Spolku pro vybudování památníku Josefu Horákovi a Josefu Stříbrnému.

Doprovázela je paní Alena Staňková, která má rovněž za sebou těžkou zkušenost protektorátních perzekucí.

Beseda trvala přes dvě hodiny a účastnily se jí dvě třídy studentů, jedna z Gymnázia a jedna ze Střední odborné školy v Plasích. Pro studenty i jejich pedagogy bylo velmi cenné slyšet přímá svědectví o hrůzách, kterými náš národ za druhé světové války procházel, od těch, jejichž rodiny ta nejhorší běsnění německého nacionalismu samy zažily. Všichni chápali, že jejich svědectví jsou naprosto nezpochybnitelná.

Při sázení v parčíku před školou přáli účastníci křehkému štěpu lidické hrušky, která dokázala tehdy před 77 lety přežít, aby již nikdy on, ani nikdo z nás podobnou lidskou nenávist a zlobu nezažil.

Tato naše „plaská lidická hruška„ je v pořadí již 28., která byla vysazená, aby lidé nezapomněli. (www.lidice.cz)

Mgr. Pavel Bulín, učitel historie

Lidická hrušeň je živoucím pomníkem válečných událostí. Jako jediný ovocný strom uprostřed obce přežila vypálení Lidic. Jsme vděčni za příležitost zúčastnit se této akce s tak významným sdělením. Byla v nás utvrzena myšlenka, jak důležité je připomínat si uplynulé historické události. A co více, poučit se z nich, aby se taková tragédie již nikdy neopakovala. Beseda byla velmi obohacující. Náš zážitek z poutavého vyprávění byl umocněn přítomností potomků přeživších.

Malý kousek z těchto událostí, vetknutý do malého stromečku, je i v parčíku před naší školou. Moc si toho vážíme a děkujeme. Nikdy nezapomeneme.

žáci sexty

Není vybrán žádný galerie nebo galerie byla smazána