Menu Zavřeno

Návštěva chorvatské školy

Již třetím rokem pokračuje tradice návštěvy dětí a pedagogů z chorvatských škol z Daruvaru a Končenice v našem městě a škole. Letos návštěva proběhla v posledním červnovém týdnu, zavítalo k nám 28 dětí z 5.třídy a 3 učitelé, které jsme ubytovali na Domově mládeže.

Připravený program byl pestrý a v prvních dnech se chorvatské děti seznámily s našimi, konkrétně s dětmi z primy. Prima se také v prvním týdnu nového školního roku vydá na poznávací cestu do Chorvatska, kde se setkají znovu se svými novými kamarády.

A co jsme všechno zažili?

Středa po příjezdu začala mezinárodním sportovním odpolednem. Hrál se basketbal, vybíjená, proběhly štafetové soutěže a kromě sportovních výkonů šlo také o seznámení dětí, což se povedlo celkem rychle. Potom se celá skupina přesunula do plaské ZOO. Prohlédli jsme si zvířata, zahráli minigolf a vyzkoušeli vědomostní test. Dobře vyplněný test umožnil získat číselný kód k otevření truhly s pokladem.

Ve čtvrtek se všechny děti zúčastnily sportovně vědomostní akce Super den. Tu připravili studenti gymnázia a měla letos premiéru. Mohli jsme vyzkoušet střelbu ze vzduchovky, střelbu lukem, přelézání lana. Také jsme si připomenuli zásady první pomoci a nahlédli do vozu zdravotnické záchranné služby. Po obědě jsme se vydali do Centra stavitelského dědictví v Plasích. Navštívili jsme zajímavé expozice a vyzkoušeli také práci v dílně.

V pátek dopoledne celou skupinu přijala na plaské radnici paní místostarostka a potom následoval přesun do místní knihovny. Po obědě jsme nasedli do autobusu a ten nás odvezl do vodáckého tábořiště Kobylka u Liblína. Tam na nás čekaly rafty. S doprovodem instruktorů jsme sjeli několik kilometrů Berounky do střediska U Mloka. Cestou jsme přímo na řece posvačili palačinky a v cíli cesty nás čekala chutná večeře. Tato akce byly v programu také novinkou a velmi se líbila dětem i dospělým. Ve večerních pátečních hodinách jsme ještě absolvovali mimořádnou prohlídku plaského kostela a konventu.

Sobota a neděle již patřily Plzni s návštěvou mnoha zajímavých míst – Techmánia, ZOO, Plzeňské historické podzemí, nahlédnutí do katedrály sv. Bartoloměje a výstup na její věž. Své umělecké schopnosti si děti vyzkoušely v Muzeu loutek. Zahrály si zde divadlo a také loutky vyráběly. Závěr víkendu už se nesl ve znamení nákupů. V obchodním centru Olympia si naši hosté nakoupili dárky pro své rodiny a kamarády.

V pondělí ráno jsme se s našimi přáteli rozloučili a budeme se těšit na návštěvu jejich země a škol.

 

Mgr. Vendula Votíková