Menu Zavřeno

Odborné mobility našich veterinářů v Portugalsku 9. – 23. září 2023

Na počátku června 2023 jsme opět zahájili projekt z námi oblíbeného programu Erasmus+. Z naší školy se do severního Portugalska vydalo 8 studentů oboru veterinářství v doprovodu paní učitelky Müllerové. Po příletu do Porta se studenti přesunuli do kampusu organizace Mobility Friends, která nám stáže na veterinárních klinikách pomohla zajistit a na místě se starala o ubytování, stravování a dopravu naší skupiny studentů. Hned v pondělí se účastníci projektu začlenili do běžného pracovního dne veterinárních lékařů na klinikách v okolí města Barcelos. Na těchto veterinárních klinikách lékařům asistovali, pomáhali personálu s pomocnými pracemi, které souvisí s chodem klinik (úklid, doplňování krmiva, příprava dokumentů atp.), pečovali o hospitalizovaná zvířata, k nimž patřili převážně psi a kočky a pomáhali s úpravou domácích mazlíčků – vyzkoušeli si stříhání či rozčesávání srsti nebo zvířecí pedikúru. Účastníci s personálem komunikovali v anglickém jazyce.

O víkendu se skupina soustředila na poznávání místní kultury. Portugalsko je velmi zajímavou destinací. Naši stážisté v sobotu podnikli výlet do historického města Guiamaraes, kolébky portugalského národa, a do města Braga, kde navštívili poutní místo Bom Jesus a prohlédli si centrum třetího největšího portugalského města. V neděli bylo na programu prozkoumání Porta, spojené s plavbou na lodi po řece Douro. Cestou zpět do Barcelosu se skupina krátce zastavila u Atlantiku.

Během 14 dní v Portugalsku měli studenti možnost ochutnat místní speciality, francescinhu, bacalhau, různé sladkosti nebo mořské ryby. V kampusu, který byl zázemím našich stážistů, měli studenti možnost poznat účastníky projektů Erasmus+ z řady dalších zemí. Například ze Španělska nebo Francie. Skupina si dosyta užila aktivit, které campus nabídnul – bazén, společenská místnost, posilovna, zázemí s grilem.

Praxi hodnotili naši studenti z hlediska programu i celkového zajištění cesty do zahraničí velmi kladně. Veškerý personál v kampusu byl velmi milý a vstřícný. Díky praktickým zkušenostem na klinikách mohou účastníci posoudit a porovnat práci veterinárního lékaře v ČR a v Portugalsku, získali tím nové zkušenosti a znalosti, které jistě uplatní při výkonu budoucího povolání.

Kateřina Müllerová

Krátkodobé mobility byly součástí našeho projektu Erasmus+ č. 2023-1-CZ01-KA121-VET-000134151. Projektové období probíhá od 1. června 2023 do 31. srpna 2024. Součástí projektu jsou také odborné zahraniční mobility pro absolventy naší školy, pro studenty oboru obchodní akademie nebo mobility pro naše učitele. Projekt je financován ze zdrojů Evropské unie.